افسنتین absinthium Artemisia

افسنتین(Absantine Romaine)  (absinthium Artemisia)    

Artenisia absinthium L.

 

دوران گل دهی : مرداد – شهریور

زمان برداشت : تیر – شهریور

(تیره Asteraceae)؛ گیاهی است پایا ، پرشاخه ، با ساقه ای افراشته ، برگ های بریده بریده و متناوب. تمام گیاه پوشیده از گردی به رنگ خاکستری – نقره ای است. در انتهای ساقه خوشه گلی به رنگ زرد قرار دارد. میوه آن فندقه و موطن اصلی آن اروپا ، آسیا و آفریقاست.  این گیاه در محل های خشک و در میان دیگر علف ها مانند علف های هرز میروید. از دوران قدیم از این گیاه برای درمان سوء هاضمه استفاده می شده است.

                                absinthium Artemisia

شاخه برگ دار این گیاه را تقریبا به اندازه 30 سانتیمتر از بالای شاخه می چینند و برگ های ساقه ای را نیز جمع آوری می کنند. ماده اصلی موثره آن نوعی اسانس روغنی است که محتوی تویون و تویول (Thuyone , Thuyol) ، شیره تلخ ، ابسین تین ، اسید های آلی و تانن است.قسمت های محرکه آن تلخ بوده و در درمان داخلی یا به صورت مخلوط برای تحریک اشتها ، ترشح شیره معده و صفرا ، علیه قولنج های روده ای ( به عنوان تقویت کننده معده ، ماده تلخ و مسهل صفرا ) به کار می آید.

برای این کار از دم کرده این گیاه ( به مقدار یک یا دو قاشق مربا خوری از شاخه خرد شده آن برای هر فنجان) استفاده می گردد یا این که به صورت پودر و به مقدار یک گرم و 3 بار در روز مصرف می کنند. دم کرده این گیاه برای غرغره و کمپرس در نقاط کوفته بدن به کار می رود. همچنین از شاخه تازه آن می توان اسانس روغنی استخراج نمود که در ترکیب تنطوری که برای تسکین تشنج ها استفاده می شود، به کار می رود. مصرف طولانی این گیاه خصوصا نوشابه های الکلی که از آن تهیه می گردد باعث ایجاد اعتیاد، تشنج ، از دست دان حواس و حتی بیماری های عصبی درمان نا پذیر می شود.

چشایی در گیاهان

 ریشه‌های گیاهان می‌توانند رفتارهای هوشمندانه‌تری نیز از خود بروز دهند. در دانشگاه تگزاس ، استنلی روکس و کولین توماس آنزیمی به نام آپیراز را بر سطح ریشه‌ها کشف کردند که به آن‌ها توانایی می‌دهد در جست و جوی ATP تولید شده از سوی میکروب‌های خاک ، قطعه‌های گوناگون خاک را مزه مزه کنند. آپیراز به صورت پروتئینی متصل به غشا تولید می‌شود که بخش دارای فعالیت کاتالیزوری آن به سوی بیرون سلول است. این آنزیم با فعالیت آبکافتی خود فسفات گاما و بتا را از مولکول ATP یا ADP جدا می کند.
                            ses

گیاهان به کمک این آنزیم بخشی از فسفات معدنی لازم برای رشد خود را بدست می‌آورند. این دو پژوهشگر در آزمایشی نشان دادند، گیاهان تراژنی که مقدار زیادی آپیراز تولید می‌کردند، نسبت به گیاهان دیگر، رشد بیش تری داشتند. مکنده‌های گیاه سس (Cuscuta) نیز برای غارت بهترین گیاه میزبان از حس چشایی بهره می‌گیرند. این گیاه که توان فتوسنتز کردن ندارد، به گرد ساقه‌های میزبان می پیچد و برای بدست آوردن مواد غذایی و آب ، ساختارهای مکنده خود را درون آن‌ها فرو می‌کند.

                             ses

هوش این انگل گیاهی در ارزیابی مقدار انرژی که می‌توان از میزبان بدست آورد و مقدار انرژی که برای بهره‌برداری از آن باید صرف شود، به کمک گیاه می‌آید. از لحظه برخورد انگل با گیاه میزبان تا آغاز گردآوری مواد غذایی از آن ، نزدیک 4 روز است. این زمان برای ارزیابی میزان پرباری میزبان و تصمیم گیری برای تولید پیچ‌های کم تر یا بیشتر به دور آن ، کافی است. پیچ‌های بیش‌تر به تولید مکنده‌های بیش‌تر و در نتیجه بهره‌برداری بیشتر از میزبان می‌انجامند. اما اگر میزبان پربار نباشد تولید پیچ‌های بیش‌تر نوعی هدر دادن انرژی به شمار می‌‌آید.

در دهه 1990 کولین کلی نشان داد راهبردهایی که گیاه سس برای جست و جوی بهترین میزبان بکار می‌گیرد، با مدل‌های ریاضی که برای توضیح جنبه‌های اقتصادی جست و جوی غذا در جانوران ابداع شده بودند، هماهنگی دارند. بنابراین ، سس ممکن است زرنگ‌ترین شکارچی پیرامون ما نباشد، اما در جست و جوی شکار به خوبی جانورانی که می‌شناسیم، کار می‌کند.

گياهان مين ياب

گياهان مين ياب توليد گياهي تراريخته كه با رشد در ميدانهاي مين رنگ آن تغيير ميكند, ميتواند از تلفات و جراحات بسياري جلوگيري كند.اين گياه كه رقم تراريخته گياه آرابيدوپسيس (Arabidopsis thaliana) است, به گاز دي اكسيد نيتروژن -كه از مين ها متصاعد ميشود- حساس است. برگهاي اين گياه سه تا پنج هفته بعد از رشد در مجاورت اين گاز از سبز به قرمز تغيير رنگ ميدهند.

                          Arabidopsis thaliana

 "كارستن مه ير" از دانشگاه كپنهاگ, كه مشاور علمي شركت "آره سا" (توليد كننده اين رقم) است, تشخيص اين تغيير را بسيار آسان ميداند. اما در عين حال گروه پژوهشي هنوز نميداند ميزان حساسيت اين گياه به دي اكسيد نيتروژن چقدر است, و به همين دليل معلوم نيست اين گياه در مجاورت چه مقدار گاز تغيير رنگ ميدهد.اما به هر حال گروه پژوهشي اميدوار است كه اين راهكار در مقياس بزرگ كارايي خود را نشان دهد. اگر چنين شود, عمليات مين زدايي سرعت چشمگيري خواهد يافت. مه ير توضيح ميدهد: "كار گذاشتن مين ها از جمع كردن آن بسيار آسان تر است." در حال حاضر هر شخص ميتواند در هر روز تنها دو متر مربع زمين را از مين پاكسازي كند."ريچارد ويرسترا" پژوهشگر گروه باغباني دانشگاه ويسكانسين كه روي آرابيدوپسيس تحقيق ميكند اين ايده را "فوق العاده" توصيف ميكند. وي توضيح ميدهد كه آرابيدوپسيس گياهي است با ريشه سطحي, و به اين ترتيب مواد منفجره در عمق كم شناسايي ميشوند. به گفته "گه ير بيوئرسويك" رئيس واحد برنامه پاكسازي مين امداد مردمي نروژ, اين عمقي است كه بيشتر مين ها در آن پيدا ميشود.

                        min

پژوهشگران فرايند تغيير رنگ را با دستكاري ژنتيكي در سازوكاري ايجاد كردند كه در پاييز منجر به تغيير رنگ برگها ميشود. ژنهايي كه منجر به توليد اين رنگدانه ها (موسوم به آنتوسيانين) ميشوند بيشتر مدت سال را غير فعال هستند. گروه پژوهشي ژنهايي به گياه افزوده كه ژن توليد رنگدانه آنتوسيانين را در مجاورت گاز دي اكسيد نيتروژن فعال ميكند. شركت "آره سا" اكنون در حال تكميل دستگاه "تفنگ بذركار" است كه بتواند بذر اين گياه را به سرعت بالا و هزينه پايين در خاك بكارد. اين شركت همچنين در حال توليد گياهاني است كه نسبت به آلودگي فلزات سنگين (نظير كادميوم و نيكل) حساس است و وجود اين آلودگي را در خاك تشخيص ميدهد.گروه پژوهشي همچنين راهكارهايي طراحي كرده اند كه از انتشار اين گياه در طبيعت جلوگيري ميكند. آنها ژن مربوط به توليد نوعي هورمون رشد را از ريخته ارثي گياه حذف كرده اند, بنابراين گياه براي ادامه حيات خود به يك كود شيميايي اختصاصي نياز دارد.اما "بن آيليف" از گروه صلح سبز به كارامد بودن فناوري در پاكسازي مين خوشبين نيست. وي توضيح ميدهد: "روشهاي موثرتري براي پاكسازي ميدانهاي مين وجود دارد. مشكل اينجاست كه اراده سياسي براي حل اين مشكل وجود ندارد. راه حل نهايي اين مشكل اين است كه از ابتدا جلوي كارگذاري اين مين ها گرفته شود."

 

به مناسبت نیمه شعبان

اللهم عجل لولیک الفرج

اعیاد شعبانیه علی الخصوص ولادت حضرت مهدی رابه  شما دوستان عزیز تبریک عرض می کنم.

 

خصوصیات گیاه گندم

 

گندم ، گل آذین سنبله‌ای دارد. از هر گره آن معمولا یک سنبلچه متشکل از دو گلوم و سه گلچه بوجود می‌آید. گاهی تعداد گلچه‌ها به 9 هم می‌رسد. دانه گندم بین دو پوشش قاشق مانند به نامهای پوشک بیرونی (لما) و پوشک درونی (پائولا) قرار گرفته است. برگهای گندم مانند برگهای سایر غلات (به جز ذرت و ارزن) ، نازک و کم عرض بوده و زبانه‌های کوچکی دارند.

میوه گندم

 میوه گندم با توجه به گونه آن ، 3 تا 10 میلیمتر طول و 3 تا 5 میلیمتر هم قطر دارد و شامل بخشهای زیر است

 ==>  گیاهک: یا رویان که تقریبا 5/2 درصد وزن دانه را تشکیل می‌دهد و سرشار از پروتئین و چربی است که این بخش را معمولا در تهیه آرد گندم جدا می‌کنند.

 

 ==> سبوس: همان پوسته دانه است و تقریبا 14 درصد از وزن دانه را تشکیل می‌دهد. سبوس را هم همچون گیاهک در مرحله آرد سازی از دانه جدا می‌کنند و معمولا برای خوراک دام مورد استفاده قرار می‌گیرد.

آندوسپرم: حاوی مواد نشاسته‌ای دانه گندم است و تقریبا 83 تا 87 درصد از کل دانه را شامل می‌شود. آندوسپرم دارای دانه‌های نشاسته‌ای و مواد پروتئینی می‌باشد که دانه‌های نشاسته آن بوسیله گلوتن که یکی از پروتئینهای موجود در دانه است، بهم چسبیده‌اند. میزان گلوتن موجود در دانه بر حسب نوع و نژاد گندم تفاوت می‌کند.

همین میزان گلوتن گندم است که مرغوبیت آن را تعیین می‌نماید. گندمهای قرمز سخت بهاره و پاییزه گلوتن بیشتری دارند و به همین دلیل ، ارزش تهیه نان از آنها بیشتر است. چون خمیر حاصل از آردی که از لحاظ گلوتن غنی است، به دلیل داشتن حالت کشدار ، قادر است که گازهای ناشی از تخمیر را بیشتر در خود نگهدارد و برای همین ، خمیر بهتر ورآمده و حجمش بیشتر می‌گردد

 

 

   

  

  

 

  

 

پانویس

از آنجا که در درس "زراعت غلات" عکس های مربوط به بخش گندم  حتی با چندین بار تذکر به استاد گرامی جناب آقای دکتر امینی نشان داده نشد لازم دانستم که این عکس ها را در اینجا قرار دهم.

شناسایی ارقام برنج

کیفیت دانه در برنج همانند سایر غلات دارای اهمیت فوق العاده می باشد از نظر مصرف کننده کیفیت برنج تا حدود زیادی بستگی به خواص پخت ، شکل ظاهری و طعم آن دارد. در کشور ما بهبود کیفیت دانه یکی از اهداف بسیار مهم اصلاح برنج و یکی از عوامل تاثیر گذار و تعیین کننده در معرفی پذیرش و توسعه سطح کشت ارقام جدید می باشد به طوری که ارقام پر محصول برنج علیرغم دارا بودن پایداری عملکردو سایر خصوصیات زراعی مطلوب، بدون داشتن معیارهای کیفی مناسب مورد استقبال کشاورزان و مصرف کنندگان قرار نمی گیرد.(1)

کیفیت دانه برنج به صورت کیفیت تبدیل ، کیفیت ظاهری دانه، کیفیت پخت، کیفیت غذایی و کیفیت خوراک ارزیابی می شود. کیفیت تبدیل ، قابلیت تبدیل شلتوک به برنج سفید را گویند. محصول تبدیل شامل برنج سالم ، برنج شکسته ، پوسته و سبوس است. در طی مراحل تبدیل (پوست کنی ) ابتدا شلتوک به برنج قهوه ای و سپس به برنج سفید تبدیل می شود. برنج قهوه ای برنج بدون پوسته نیز نامیده می شود. وقتی که برنج قهوه ای تبدیل می شود سبوس و جنین از آن جدا شده و برنج سفید باقی می ماند. برنج سفید شامل برنج سالم و برنج شکسته است. برنج سالم مهمترین عامل کیفیت تبدیل می باشد و به اندازه ، شکل، ظاهر و سختی دانه بستگی دارد. (1)

کیفیت ظاهری دانه یا کیفیت بازار پسندی عمدتا شامل طول دانه ، نسبت طول به عرض ، شفافیت دانه ، مقدار گچی بودن دانه و تعداد دانه های گچی می باشد. دانه های برنج از نظر طول (میلیمتر)به دانه های خیلی بلند (بیش از 7.5)، بلند (7.5-6.1)، متوسط (6.6-5.5)و کوتاه (5.5 میلیمتر ویا کمتر ) تقسیم می شوند. شکل دانه از طریق نسبت طول به عرض دانه تعیین می شود. چنانچه این نسبت بیش از 3 باشد، دانه قلمی نامیده می شود. اگر نسبت طول به عرض دانه بین 2تا3 باشد ، شکل دانه متوسط و در صورتیکه 2 یا کمتر از 2 باشد ، شکل دانه گرد نامیده می شود.(2)

اهمیت اندازه و شکل دانه در نزد مصرف کنندگان مختلف ، متفاوت است. به طور کلی مصرف کنندگان شبه قاره هند ، برنج های دانه بلند را ترجیح می دهند ولی در جنوب شرقی آسیا تقاضا برای ترنج های دانه متوسط و نسبتا بلند زیاد است . در مناطق گرم نیز مصرف ارقام برنج دانه کوتاه متداول است. با این همه در بازارهای بین المللی تقاضای زیادی برای برنج های دانه بلند وجود دارد.(2)

 

ما بقی عکس ها را در ادامه مشاهده فرمایید.

منابع:

1-        Juliano, B.O.1971; Rice: Chemistry and Technology. The American Association of Cereal Chemists, Inc.St.Paul, Minnesota, USA, 774 pp.

2-        Dela Cruz, N. and G. S. Khush.2000;Rice grain quality evaluation procedures.15-29.In: Singh. R. K., U.S.Singh and G. S. Khush (eds.), Aromatic rices. Science Publishers, Inc.,Enfield,NH,USA ,Printed in India.289 pp.

ب

ادامه نوشته

کشاورزی از منظر روایات

سوسن چلچراغ

                        Lilium ledebourii

  • درازا: نزدیک به یک متر
  • نام بومی و ملی / چرایی نام گزاری: سوسن چلچراغ / از آنجا که شکوفه‌های این گل با رنگ سفید به صورت واژگون باز می شوند نام سوسن چلچراغی به خود گرفته است.انتهای گلبرگهای آن پوشیده از دانه‌های برجسته و پرچم های بسیار بلند است.
  • تیره: لی لیوم Lilium
  • نام علمی: Lilium ledebourii
  • گل دهی: ماه‌های خرداد و اوایل تیر
  • درسال ۱۳۵۴ گياه شناسى به نام «لدربورى» Lederbouri- - در عمارلوی داماش در استان گیلان منطقه موفق به شناسايى اين گونه نادرشد و پس از آن «سوسن چلچراغ» كانون توجهات داخلى گرديد.
                           
    پس از معرفی این گل به دولت ایران در همان زمان از سوی شورای عالی محیط زیست در زمره آثار زیست محیطی ملی کشور به ثبت رسید و طی این سالها رویشگاه سوسن چلچراغ در روستای داماش به مساحت ۴ هکتار تحت حفاظت قرار گرفته است.

    قامت این گل حدود یک متر است و از آنجا که گلهای آن به طرز خاصی به پایین برگشته اند نام سوسن چلچراغی به خود گرفته است. گل ملی سوسن چلچراغ، تنها گلی است که در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است.

    گل سوسن چلچراغ از تیره لی لیوم بوده و فقط در بخش عمارلو در دهکده داماش و لنکران جمهوری آذربایجان رشد می کند.زمان رویش این گل در ماه های خرداد و اوایل تیر است که به صورت گلی با قامت بلند به شکل واژگون شکفته می شود. شکوفه های این گل با رنگ سفید به صورت واژگون باز شده و انتهای گلبرگهای آن پوشیده از دانه های برجسته و پرچم های بسیار بلند است.

                            سوسن چلچراغ
    سوسن چلچراغ به دلیل این همه زیبایی و ارزش ، از سال ۱۳۵۵ رسماً توسط سازمان حفاظت محیط زیست مورد حفاظت قرار گرفت و در فهرست آثار ملی طبیعی کشور ثبت شده ، از آن زمان تاکنون ۲۷ سال می گذرد .

    سوسن چلچراغ هنوز هم به طور کامل توسط سازمان حفاظت محیط زیست گیلان نگهداری می شود و با توجه به نادر بودن این گل ملی و ثبت شده در فهرست میراث طبیعی، سازمان محیط زیست اطراف این زمین را حصار کشی کرده و از آنجا که این منطقه جزء مناطق چهارگانه سازمان حفاظت محیط زیست کشور است هرگونه بهره برداری از آن تنها با مجوز رسمی از دفتر وزارت و بازرسی سازمان محیط زیست کشور ممکن خواهد بود.
    «گل سوسن چلچراغ گونه اي منحصر به فرد در ايران و محل رويش آن در منطقه عمارلو در استان گيلان است. اين گل پرطرفدار در حال حاضر توسط سازمان حفاظت محيط زيست استان گيلان به طور كامل محافظت مي شود.»سوسن چلچراغ از اواسط خرداد گل مي دهد و گل هاي آن تا نيمه تيرماه پايدار مي ماند و محل رويش آن در ايران، در قريه داماش در بخش عمارلو از توابع رودبار است. سوسن چلچراغ ارزش و شهرت ملي و جهاني دارد و بسيار آسيب پذير است به طوري كه در صورت نابودي پرورش آن ممكن نيست.

                            Lilium ledebourii
    بندرانزلى ـ فرهادنظرپور: «سوسن چلچراغ» نام گل زيباى نادرى است كه طى ساليان درازى روستاى داماش از توابع رودبار محل رويش آن بوده است اما از آنجا كه به دليل عدم اطلاعات و شناخت كافى كسى بدان توجهى نداشت، همچنان گمنام باقى مانده بود.درسال ۱۳۵۴ گياه شناسى به نام «لدربورى» Lederbouri- - در اين منطقه موفق به شناسايى اين گونه نادرشد و پس از آن «سوسن چلچراغ» كانون توجهات داخلى گرديد.«سوسن چلچراغ» به غير از روستاى كوچك داماش و منطقه لنكران جمهورى آذربايجان درهيچ كجاى جهان يافت نشده است؛ پس ازمعرفى اين گل به دولت ايران درهمان زمان ازسوى شوراى عالى محيط زيست درزمره آثار زيست محيطى ملى كشور به ثبت رسيد و طى اين سالها رويشگاه سوسن چلچراغ درروستاى داماش به مساحت ۴هكتار تحت حفاظت قرارگرفته است.قامت اين گل حدود يك متر است و از آنجا كه گلهاى آن به طرزخاصى به پايين برگشته اند نام «سوسن چلچراغى» به خود گرفته است.شايان ذكراست، اين گل از سال ۷۴ در ارتفاعات قله درفك استان گيلان نيز ديده شد كه برروى صخره هاى صعب العبور اين منطقه و مابين درختچه هاى راش خودنمايى مى كند.فصل رويش و گل دهى سوسن چلچراغ از اواسط خرداد تا نيمه تيرماه است و دراين مدت مشتاقان زيادى از علاقه مندان براى تماشاى اين گل به داماش سفرمى كنند.اما كارشناسان براين عقيده اند كه اگر ازسوى سازمان حفاظت محيط زيست اقدامى جدى براى محافظت از اين گل به عمل نيايد، شهرت گل چلچراغ خود موجب نابوديش خواهدشد.

                             Lilium ledebourii
    «سوسن چلچراغ» به غير از روستاى كوچك داماش و منطقه لنكران جمهورى آذربايجان درهيچ كجاى جهان يافت نشده است؛ پس ازمعرفى اين گل به دولت ايران درهمان زمان ازسوى شوراى عالى محيط زيست درزمره آثار زيست محيطى ملى كشور به ثبت رسيد و طى اين سالها رويشگاه سوسن چلچراغ درروستاى داماش به مساحت ۴هكتار تحت حفاظت قرارگرفته است.

    گل ملي سوسن چلچراغ، تنها گلي است كه در فهرست آثار ملي به ثبت رسيده و بنابه گفته كارشناسان اين گونه گياهي در جهان منحصر به فرد بوده و تنها يك نقطه از ايران، در بخشي از شمال، مكان مناسب رويش آن است. گل سوسن چلچراغ از تيره «لي ليوم» بوده و فقط در منطقه رودبار در بخش عمارلو در دهكده داماش رشد مي كند. زمان رويش اين گل در ماه هاي خرداد و اوايل تير است كه به صورت گلي با قامت بلند به شكل واژگون شكفته مي شود.علت نامگذاري گل چلچراغ، باز شدن آن به شكل واژگون و چلچراغ است. اين گل با رنگي سفيد باز شده و انتهاي گلبرگ هاي آن پوشيده از دانه هاي برجسته و پرچم هاي بسيار بلند است. هر چند منطقه رويش اين گل منطقه اي حفاظت شده است و از سوي سازمان حفاظت از محيط زيست محصور شده، اما به دليل بي توجهي مسئولان اين گل در معرض انقراض كامل قرار گرفته است و گفته مي شود كه به دليل ناياب بودن گل چلچراغ در دنيا، مورد توجه بسياري از سودجويان بوده و گروه هايي در قالب پژوهشگر نسبت به جمع آوري و انتقال آن اقدام مي كنند. اين در حالي است كه تاكنون سازمان حفاظت محيط زيست نسبت به جلوگيري از اين امر، اقدام قابل توجهي به عمل نياورده است و روند نابودي گونه هاي گياهي ارزشمند در كشور هر روز ابعاد گسترده تري به خود مي گيرد. به گفته كارشناسان اين بي توجهي، تنوع اكوسيستمي را كه غالبا در كشور ايران منحصر به فرد است با خطر نابودي مواجه كرده است.
    سوسن چلچراغ به دليل اين همه زيبايي و ارزش، از سال 1355 رسما توسط سازمان حفاظت محيط زيست مورد حفاظت قرار گرفت و در فهرست آثار ملي طبيعي كشور ثبت شده از آن زمان تاكنون 27 سال مي گذرد. سوسن چلچراغ هنوز هم به طور كامل توسط سازمان حفاظت محيط زيست گيلان حفاظت مي شود و با توجه به نادر بودن اين گل ملي و ثبت شده در فهرست ميراث طبيعي، سازمان محيط زيست اطراف اين زمين را حصار كشي كرده و از آنجا كه اين منطقه جزو مناطق چهارگانه سازمان حفاظت محيط زيست كشور است هر گونه بهره برداري از آن تنها با مجوز رسمي از دفتر نظارت و بازرسي سازمان محيط زيست كشور ممكن خواهد بود.

    کبوتر خانه


    مشهورترین خاکهای قابل کشت انواع گیاهان ایران خاکهای رسوبی جلگه ها ، دره ها ، پای کوهها و رسوبات بستر رودخانه ای هستند که در شرائط انواع آب و هواهای ایران مورد استفاده کشاورزی قرار می گیرند . خاکهای تشکیل شده در ایران در طول زمانهای طولانی در مناطق جغرافیایی مختلف دارای ماهیت یکسانی نیستند ، شرایط اقلیمی ، وضع ناهمواری زمین و وضع طبیعی رویش گیاهی باعث ایجاد نوع خاک می گردند که این عوامل در مجموع نوع کشت گیاهان مورد استفاده انسان را مشخص می نمایند و در صورت وجود آب جهت کشت این نوع زمین ها، واحدهای مسکونی در اطراف آن شکل می گیرند . در بسیاری از مناطق ایران که ساکنین اولیه ان پی به وجود خاکهای حاصلخیز نسبی منطقه بردند با ابتکاراتی درصدد تهیه آب برامده و پس از موفقیت به کشت زمینها پرداختند و با روشهای کهن و سنتی به تقویت خاک و قابل کشت نمودن آن همت گماردند. از روشهای تقویت خاک :
    1- کود دادن 2-آتش زدن گیاه 3- چاق کردن زمین 4-آیش گذاردن 5-کشت گیاهان مخصوص 6-شیرین کردن خاک
                       کبوتر خانه
    یکی از روشهای کود دادن نیز استفاده از کود کبوتر می باشد .در گذشته برای این منظور برجهایی ساخته می شد به نام برج کبوتر یا کبوتر خانه.
    در دهات اصفهان معمولاً کبوترخانه را در محل وسیعی در خارج از ده بنا نموده اند ولی در برخی دهات نیز علاوه بر برجهای بزرگی که در اطراف ده بنا کرده اند برجهای کوچکی نیز در کنار اماکن مسکونی ساخته اند . این برجها در روستاهای اطراف اصفهان فراوان دیده می شوند که دارای سوابق تاریخی کهنی می باشند :
    در اوایل قرن 8 هجری در تاریخ مبارک غازانی چنین می خوانیم : غازان خان مغول جهت احیای کشاورزی ایران قوانینی در جهت حفظ و نگهداری کبوتران و کبوترخانه ها صادر کرده است.(1)
    از زمان صفویه تا امروز سیاحان بسیاری خصوصیاتی از آنها را در سفرنامه های خود متذکر شده اند و بر این اساس بیش از 300 سال است که از این برجها اطلاعاتی در دست است (2) و هیچ یک از کهنسالان محلی تاریخ ساختمان هیچ برجی را به یاد ندارد.
               کبوترخانه
    شکل برجها مدور و چند طبقه به نظر می رسند زیرا بر فراز هر برج ، برجهای کوتاه و کم قطرتری دیده می شوند و بر بالای آن نیز اغلب برجک دیگری مشاهده می گردد ، داخل هر یک از برجها معماری مخصوص به خودی دارد ، یک ستونی ، چند ستونی ، سماوری ، مطبق و امثال آن. داخل برجها دارای حجره های کوچکی است که کبوتران اشیانه خود را در آن می سازند .گاهی تعداد کبوتران به قدری زیاد می شود که دیگر در برج جا برای آنها نیست و آنوقت در چاههای قنات لانه می گذارند ، در هر برج بایستی سالی یکبار گندم و یا ارزن بریزند و آن هم به هنگام زمستان است که برف سراسر زمین را می پوشاند ، راجع به مقدار دانه ای که بایستی در برج ریخت محلیان مختلف اندازه آن را بین 7 تا 10 من سنگ شاه (42 تا 60 کیلو ) متذکر می شدند و در صورت نریختن دانه بمرور از تعداد کبوتران نیز کم میشد. (3)
    راجع به ارزش کود حاصله می گفتند ارزش کود " برجی" است و کیلوئی نیست .
    خرابه های کهن کبوترخانه های منطقه کمره در اطراف خمین حاکی از قدمت اینگونه بناهاست که تعداد آنها درمنطقه مذکور به بیش از 50 می رسد. قدیمی ترین کبوترخانه های کنونی مربوط به سال 1248 و جدیدترین آنها در سال 1346 ش. ساخته شده است .
    محل بنای کبوترخانه ها دور از محل تردد ولی نزدیک به ده ساخته می شود ، برای انتخاب محل نزدیکی به رودخانه و یا قنات را در نظر می گیرند تا از طرفی آب به موقع و کافی در دسترس کبوتران قرار داشته و و از طرف دیگر به هنگام بارش برف در زمستان و یا هنگامی که کبوترخانه نوساز و یا تازه تعمیر است بتوانند به سهولت دانه مورد لزوم را به کبوترخانه برسانند. از نظر عرف محلی تا 3 متر اطراف کبوترخان را کشت نمی کنند و آنرا حریم کبوترخان می دانندو تا 500 متری آن نیز تیراندازی ممنوع است ولی ساختن برج کبوتر دیگر در کنار آن آزاد می باشد .
                 کبوتر خانه
    انواع کبوترخانه ها :
    کبوترخان ها را به دو دسته " کبوترخانه های دشتی " و " کبوترخانه های خانگی " به این شرح تقسیم می نمایند :
    کبوتر خانه های دشتی را اغلب در میان کشت زار های اطراف آبادی می سازند، اما کبوترخانهای خانگی بیشتر از دست کاری های برج ها و ساختمانهای قدیمی بوجود آمده و یا روی ساختمانهای یک طبقه طویله ها ساخته شده اند و اغلب در مجاورت خانه های مسکونی در داخل روستاها قرار دارند به همین دلیل دارای شکلهای مختلف و اندازه های گوناگونی می باشند.
    از کود کبوتر بیشتر در جالیز کاری بخصوص در کشت خربزه استفاده می شد (4). راجع به مرغوبیت خربزه اصفهان و لطافت و نازک بودن پوست آن چنین نقل می کنند:
    " ... در مزارع خربزه کاری اصفهان ، اسب سواری و تاخت و تاز کردن اسب مطلقاً قدغن بود حتی اگر کسی مبادرت به چنین عملی می نمود سخت مجازات و جریمه می شد چون با صدای سم اسب در مزرعه خربزه کاری تمام خربزه ها ترک برمی داشت . از بس این میوه مشهور اصفهان لطیف و نازک بود . این لطافت و شهرت ، به سبب کود آن که فضله کبوتر و بذر دانه های روغنی عصارخانه ها بود..."
    داستان مذکور بنابر نوشته نویسنده خیلی هم قدیمی نیست بلکه با مراجعه به کشاورزان دهات برخوار و سایر قصبات خربزه کار با سابقه داستان فوق تأیید می گردد.(5)
    کبوترهای کبوترخان دارای دو دشمن اصلی هستند ، یکی مار و دیگری دزدان وشکارچیان .
    برای ناموفق گرداندن مارها در داخل کبوترخان مارگیر قرار می دهند.مارگیر ظرف سبو مانندی
    است با گلوی تنگ و باریک که تا گردن آنرا در کف زمین کبوترخان درخاک فرو می کنند و مقداری ماست داخل آن می ریزند ، اگر مار توانست مثلا از راه سوراخ موش وارد کبوترخان شود به علت علاقه به ماست وارد ظرف مارگیر شده و به علت لعابدار بودن درون ظرف دیگر قادر به بیرون آمدن نخواهد بود .و برای محافظت کبوتران از دزدان و شکاچیان کبوتر ، کبوترخان فاقد در عادی و معمولی است ولی با وجود این کبوترخان دارای دو در می باشد که یکی برای زغل روبی و دیگری برای ذخیره رسانی است، علاوه بر آن کبوترخان دارای یک درهم کف هم برای خارج کردن فضولات ( زغل ) کبوتران می باشدکه این درب پس از پایان تخلیه دوباره با سنگ و گل و خشت مسدود می گردد.(6)

    منابع در ادامه مطلب==>
    ادامه نوشته

    نگهداري يک گياه در دسکتاپ کامپيوتر

    آيا مي خواهيد در محيط دسكتاپ كامپيوترتان يك گلدان داشته باشيد ؟


    اشتباه نكنيد منظور ما از داشتن يگ گلدان فقط ، داشتن تصويري از آن به عنوان Wallpaper نيست .

    بلكه اين گلدان ، گلداني است كه بايد واقعا آن را پرورش دهيد و از آن نگهداري كنيد و به موقع به آن آب و كود دهيد تا زرد و پژمرده نشود !

    نرم افزار DesktopPlant 2.2.6 زندگي را به كامپيوترتان مي آورد و با استفاده از آن مي توانيد گلدانهاي زيبا از گلهاي مختلفي همچون ، كاكتوس ، ازاليه ، شيپوري ، گل آفتابگردان و … را در رايانه خود داشته باشيد .

    نگهداري از اين گلها مانند گلهاي واقعي است و با كمي بي دقتي در نگهداري از آنها ، زرد و پژمرده خواهند شد. 


                              نرم افزار پرورش گل در دسکتاپ
    در تصوير زير مي توانيد نمونه اي از عملكرد اين نرم افزار را ، در حالتهاي مختلف مشاهده كنيد :




    هنگامي كه به صورت مرتب از گل نگهداري كنيد ، گياه شروع به رشد خواهد كرد.

    هنگامي كه فراموش كنيد به گياه آب بدهيد گياه زرد و پژمرده مي شود.


    هنگامي كه گياه به صورت تصاوير زير ديده شود ، ضروري است به گياه خود كود بدهيد :


    اين نرم افزار يك گلدان كاملا سه بعدي بر روي دسكتاپ شما ايجاد خواهد كرد و زندگي را به محيط دسكتاپ شما اضافه ميكند

    DesktopPlant 2.2.6 با تمامي نسخه هاي ويندوز سازگاري كامل دارد حتي با ويندوز 2003 و ويندوز ويستا !

    دانلود نرم افزار DesktopPlant نسخه 2.2.6

    http://www.desksoft.com/Download/DPSetup.zip

    دانشگاه شاهد در یک نگاه، دانشکده کشاورزی در دو نگاه

    دانشگاه شاهد در یک نگاه، دانشکده کشاورزی در دو نگاه

     از آنجا که زمان انتخاب رشته و مهم تر از آن انتخاب دانشگاه  فرا رسیده بر خود فرض دانستم که شما را با شرایط دانشگاه شاهد آشنا کنم.

     

    کاملا یادم مانده  آن روز را. آن روزی که برای ثبت نام  یا همان امتحان فرمالیته ی گزینش پیش از ورود به دانشگاه  باید میرفتم دانشگاه. اولین بار بود که جلوی عوارضی تهران مجبور بودم پیاده شوم . مسیر را بلد نبودم از کسی هم که می پرسیدی سری تکان می داد یا شاید در بهترین حالت می گفت  باید سوار ماشین بشوی تا مترو بروی و دوباره بپرسی ...

    بالاخره یک تابلو بزرگ که رویش نوشته بود " دانشگاه شاهد "  مسیر را به من نشان داد . همه چیز را عالی می دیدم، چه محیط دنج و بکری! چه جانوران کمیابی که در شهر اصلا وجود ندارند! چه سر در زیبا و باشکوهی !  نزدیک تر رفتم و از درب ورودی داشتم رد می شدم که نگهبان گفت :« برای امتحان ورودی باید از درب 3 وارد شوی».با خودم گفتم درب 3 کجاست ؟  به حرف های نگهبان که در حال راهنمایی من بود دقت کردم و مسیر را یافتم.

    نمی دانستم که این دانشگاه سرویس هم دارد. به ناچار مسیر را پیاده طی کردم؛ این وسعت برایم بسیار خوشایند بود چون تا فردا می توانستم به اینجا بگویم "دانشگاه من" .

    امتحان را که دادم فهمیدم که نا ای جا یک دانشگاه خوب است ونه من یک دانشجوی خوب خواهم بود.

    ولی هنوز روزنه هایی از امید دلم را روشن به آینده نگه داشته بود. گفتم حالا که اینجا هستم دانشکده کشاورزی را هم ببینم ، دیدم،  چنگی به دل نمی زد. اولین روز آشنایی من با دانشگاه این گونه رقم خورد.

    برای مشاهده نتایج آزمون دوباره به  دانشگاه شاهد آمده بودم . دنبال لیست نتایج می گشتم که گفتند روی دیوار مهدیه نصب شده است . پیدایش کردم . مهدیه را می گویم . سوله ای با سقف سبز رنگ را مهدیه صدا می کردند. در ذهنم ثبت کردم:« سوله ی سبز = مهدیه»

    روبروی اسمم نوشته بودند بلا مانع. یعنی پس از گذران مراحل ثبت نام دانشجوی رسمی دانشگاه بودم.

    ناهار مهمان دانشگه بودیم ،با سلف دانشگاهمان  نیز آشنا شدم . برای تکمیل مراحل ثبت نام باید تا خوابگاه بروم و امضای سرپرست خوابگاه را بگیرم . مسیر را یافته بودم چند  ساختمان به هم پیوسته در دل بیابان را خوابگاه می گفتند پس دوباره در ذهنم ثبت کردم « ساختمان در دل بیابان = خوابگاه» اما این در ذهنم ثبت نمی شد چون قرار بود من در این بیابان زندگی کنم. با خودم کلنجار می رفتم که چگونه.....

    با خودم گفتم جای به این دنجی جون میده برای درس خوندن. راضی شدم و رفتم به سمت سرپرستی.

    همه جای دانشگاه مثل ورودی درب 3 فضای سبز خوبی ندارد و میتوانم به ضرس قاطع اعلام کنم که 70 در صد فضای دانشگاه از گیاهان بومی که خار شتر بیشتر آنها را تشکیل می دهد تشکیل شده است.

     

    از دانشکده کشاورزی هم برایتان بنویسم:

    امکانات تقریبا روی خط فقر است نه خیلی عالی نه خیلی ضعیف. کتابخانه دانشکده بسیار ضعیف است.  تقریبا صمیمیت بین بچه ها موج می زند که اگر این عامل نبود من تاب تحمل این دانشگاه را نداشتم.

    اساتید خوبی داریم نمی گویم همه خوب هستند ولی خوب هم هست ، همین امسال به همت دکتر ثقفی (ریاست دانشگاه ) حدود 5 کلاس برای دانشکده ساخته شد . رییس دانشکده مان هم دکتر ترابی  دارای مدرک دکترای  خاکشناسی  هستند که بجز مواردی تبعیض میان گروه های دانشکده  از نظر علمی واخلاقی آدم خوبی هستند.

    از اساتید خوب و به نام دانشکده مان می توان به اساتید زیر اشاره کرد:

    زراعت و اصلاح:

    دکتر فتوکیان

    دکتر فیلی زاده

    دکتر امینی

    دکتر امیدی

    البته دکتر کرد نائیچ هم جدیدا به ایران آمده اند و من شناخت دقیقی از ایشان ندارم.

    باغبانی:

    دکتر قنبری

    مهندس رضا زاده

    دکتر رضایی

    و بعضی از اساتید مدعو که از سرشناس ترینشان دکتر کاشی (پدر سبزیکاری) را می توان نام برد.

    حشره شناسی :

    دکتر عباس پور

    دکتر عسکریا زاده

    دکتر طلایی

    خاکشناسی:

    دکتر میر انصاری

    دکتر  حسین ترابی

    دکتر متشرع زاده

     

    البته شمار اساتید بیسواد نیز کم نیست .

    استادی که برای دانشجوی کارشناسی بیسواد به نظر بیاید چه رسد  ....

    خلاصه اینکه ، اگر مشکل مسافت رو ندارید به دانشگاه شاهد نیاین!

     

     

     ریاست دانشکده کشاورزی دانشگاه شاهد : حسین ترابی گلسفیدی