کاشت اسپرس

مقدمه
اسپرس گیاهی است از تیره Leguminosae  زیر تیره  Papilionaceae و قبیله  Hedysareae و جنسOnobrychis که دارای مقاومت چندین صد ساله در کشور می باشد . در گزارش های مختلف تعداد 50 الی 70 گونه از این جنس را در ایران گزارش نموده اند که در بین این گونه ها گونه D.viciifoliae از نظر خصوصیات زراعی مطلوب ترین بوده و عموما منظور از اسپرس این گونه
 می باشد . 


گیاهشناسی
اسپرس گیاهی است چند ساله بدون تیغ که دارای ریشه عمیق به قطر یک متر تا پنج سانتی متر و عمق چند متر با انشعابات جانبی بسیار (تقریبا دو برابر یونجه)می باشد. ساقه های این گیاه قائم , تو خالی با ارتفاع حدود یک متر که از قسمت طوقه برخاسته است. برگ های اسپرس شانه ای متقابل که معمولا دارای 7 تا10جفت برگچه به شکل بیضی می باشند .
اسپرس دارای گل آذین خوشه ای منفرد و قائم به طول 10 تا 15 سانتی متر که واجد دست کم ده گل صورتی یا سرخابی( Pink) با رگه های قدری تیره است . هر گل آذین دارای پنج گلبرگ شامل 2 بال, ناو و یک درفش می باشد که اندام نر و ماده گیاه در داخل دو گلبرگ ناو بوده و با اندک فشار به این گلبرگ ها آزاد می شوند. میوه این گیاه به صورت غلافی تا شکوفا به شکل عدس سطح خارجی آن مشبک و بر جسته می باشد . درون هر غلاف یک دانه منفرد قلوه ای شکل, با سطح صاف به رنگ قهوای, زیتونی روشنیا تیره به طول 3 میلی متر که ناف آن در میانه مقعر می باشد. 

 
امتیازات اسپرس
امتیازات این گیاه را می توان در موارد مختلفی جستجو نمود که از آن جمله می توانیم به موارد زیر اشاره نمائیم :
عدم ایجاد نفخ در دام که به همین دلیل به عنوان یک گیاه علوفه ای برای ایجاد چراگاه ایده آل می باشد.
 
مقاومت به آفاتی نظیر سر خورطومی ساقه, برگ و ریشه یونجه باعث گردیده که در بعضی از مناطق دنیا از جمله امریکا به علت حمله شدید آفات مذکور در غرب این کشور از این گیاه به عنوان یک گیاه مقاوم استفاده شود .
مقاومت  به سرما از جمله مواردی است که باعث شده تا اسپرس در پاییز به مدت طولانی تر از یونجه به رشد خود ادامه بدهد و در بهار زود تر فعالیت رویشی خود را آغاز نماید. موضوع اخیر در بررسی های مشاهده ای در مناطق سردسیر کشور رویت گردید.
 
بهبود کیفیت فیزیکی و شیمیایی خاک را باعث می گردد چون از طرفی به دلیل داشتن ریشه های عمیق باعث شکسته شدن لایه های نفوذ ناپذیر زیرین خاک و از طرفی دیگر به دلیل غدد تثبیت ازت, باروری خاک را باعث می شود . ضمنا به علت داشتن همین ریشه های عمیق و قدرت استقرار بالا , جهت جلوگیری از فرسایش آبی و بادی خاک در شیب های تند قابل استفاده است .
جذابیت گل های این گیاه برای زنبور عسل باعث شده تا در افزایش تولید عسل زنبور داران در مناطق زنبور داری از این گیاه استفاده شود .
تهیه زمین و کاشت اسپرس
 
نوع خاک

اسپرس در اراضی آهکی و خشک و نسبتا سبک به خوبی رشد می کند و بر عکس در زمین ها زهدار که دارای سفره زیر زمینی بالا و اراضی شور و اسیدی محصول چندان خوبی تولید نمیکند . بطور کلی نباید اسپرس و یونجه را از نظر تناسب استفاده در یک منطقه با یکدیگر مقایسه نمود و معمولا در مناطق مناسب برای یونجه کمتر به کشت اسپرس مبادرت می شود .
 
زمان کاشت
مناطق مهم کشت و کار اسپرس در ایران : اردبیل, کردستان , شهر کرد , آذربایجان شرقی و غربی , اصفهان , دماوند و فیروزکوه , قزوین , زنجان , طالقان و بعضی دیگر از مناطق سردسیری کشور می باشد و در تمامی مناطق فوق الاشاره به علت مقاومت گیاهچه به سرما می توان این گیاه را به صورت پاییزه وبهاره کشت نمود البته در ایتن ارتباط بهتر است در پاییز قبل از فرا رسیدن سرمای زمستانه و یخبندان گیاه به مرحله 2 تا 3 برگی رسده باشد و در بهار احتمال یخبندان زمین وجود نداشته باشد .
 
میزان بذر مصروفی
به طور کلی صورت رعایت نحوه و تاریخ کاشت میزان بذر مورد نیاز برای کاشت در دامنه 30 تا 50 کیلو گرم در هکتار می باشد که مقدار دقیق توصیه شده به کیفیت بذر و شرایط میکرو  و ماکرو کلیمایی بر می گردد .
 
کوددهی
در رابطه با نیاز کودی اسپرس ذکر این مساله ضروری است که این گیاه به دلیل داشتن غدد تثبیت  در ریشه های فرعی خود توانایی استفاده از ازت آزاد هوا را دارد و به همین دلیل بعد از رشد و توسعه کامل ریشه و شرایط مناسب برای فعالیت غده های ریزوبیوم نیاز به تامین ازت از طریق کود ازته متصور نیست ولی در سال اول کاشت به دلیل عدم تکامل ریشه ها و غدد مذکور نیاز به حدود 150 تا 200 کیلوگرم در هکتار اوره همزمان با کاشت و 200 تا 250 کیلوگرم در هکتار فسفات آمونیوم قبل از کاشت می باشد .
 
کنترل علف هرز
برای کنترل علف هرز پهن برگ و نازک برگ یکساله مزرعه اسپرس بهتر است در سال اول . چین اول زود تر از موعد تعیین شده برای برداشت اسپرس انجام شود . ترجیحا بایستی این برداشت زمانی انجام شود که علف های هرز تولید بذر ننموده باشند و برای کنترل علف های هرز چند ساله به طریق مکانیکی عمل می شود و در اینمورد استفاده از کولتیواتور در فاصله بین ردیف ها موثر می باشد .
از انجا که اسپرس در دام ایجاد نفخ نمی کند امکان استفاده گیاه در چراگاه ها و مراتع می باشد و برای اینکه به دوام و قدرت رشد بعدی گیاه لطمه وارد نشود دام را در مرحله تولید جوانه گل و ارتفاع 20 سانتی متری در مزرعه رها نمائیم .

آ‍ژير خطر ها را خاموش  كنيد!!!

آ‍ژير خطر ها را خاموش  كنيد!!! (1)

دانشگاه شاهد طبق مدار ك زير خاص شده است.

            دانشگاه شاهد

                                    دانشگاه شاهد

             دانشگاه شاهد

برخلاف صحبت هاي  رياست دانشگاه ( دكتر ثقفي )‌ مبني بر : " هر گونه صحبتي راجع به خاص شدن دانشگاه شاهد صحّت ندارد و كذب محض است" اين بار سازمان سنجش و آموزش كشور دست به كار شد تا به دكتر ثقفي بفهماند كه آقاجان دانشگاه شاهد خاص شده است .

قسمت جالب داستان اينجاست كه نشريه "سبو" كه از طرف بسيج دانشگاه نوشته و چاپ مي شود، دفترچه كنكور و علي الخصوص بند 42 از فرم صفحه 46 آن را  يك اشتباه كوچك از طرف سازمان سنجش ميداند و آورده است كه شكايت رياست دانشگاه از سازمان سنجش به وزير علوم داده شده و آن وزارتخانه در حال رسيدگي به اين پرونده مي باشد. (البته لازم به ذكر است كه طبق سوابق، دست اندركاران چنين نشرياتي هيچ گاه حمايت همه جانبه شان را از سياست هاي دانشگاه و رئيس آن دريغ نكرده اند.)

حال  با درست دانستن فرضيه ي رئيس و دوستانش ، سوالات زير مطرح است:

1)     باتوجه به اينكه كنكور امسال با حضور دانشگاه شاهد در جمع دانشگاههاي خاص برگزار مي شود و  دانشجوياني كه وارد دانشگاه مي شوند خاص طلب هستند و اگر خاص شدن دانشگاه شاهد يك اشتباه باشد پاسخ گوي دانشجوي ورودي 88 چه كسي يا نهادي خواهد بود؟

2)     پس از ورود دانشجويان جديد الورود كه مطمئنا با رتبه هاي نجومي وارد دانشگاه خاص شاهد شده اند و حضور آنان در جشن آغاز سال تحصيلي، ناگهان به آنان اطلاع داده شود كه اينجا يك دانشگاه دولتي است، چه كسي مسئول خبر كردن اورژانس براي دانشجويان سكته كرده احتمالي مي باشد.


پاورقي :

۱) از چندي پيش دانشجوياني آگاه از مسايل پشت پرده، آ‍ژيرهاي قرمزي را روشن كردند كه خبر از خاص شدن دانشگاه شاهد ميداد اين آژير ها روشن ماند و هر روز اين خبر ها قوت مي گرفت تا اينكه دانشجويان تمام حصار هاي امنيتي دانشگاه را شكسته و اعتراض و راهپيمايي و آشوب را براي جو بسته دانشگاه شاهد به ارمغان مي آورند .  براي خاموش كردن اين سر و صداها مسئولان و عناصر وابسته دست به كار مي شوند و همه تلاش ها به شكست مي انجامد تا اينكه رئيس فعلي دانشگاه براي آرام كردن اين جو متشنج وارد مهديه ي پيامبر اعظم مي شود و صحبت هايش را از تاريخچه دانشگاه شروع مي كند ولي تا مطلب را به سر منزل مقصود برساند كار طولاني مي شود و همه چيز را خراب تر مي كند. بالاخره تحصن هاي دانشجويي و... با پا در مياني رئيس نهاد رهبري دانشگاه ختم به خير مي شود ولي آ‍ژير هاي قرمز همچنان روشن مي ماند. ( البته اين پاورقي شامل تمامي اتفاقات آن روزها نبود.)


نظر سنجي اينترنتي :

به نظر شما جايگاه خاص در آرم دانشگاه كجاست؟

الف)                                          ب)                                            ج)

آرم دانشگاه شاهد آرم دانشگاه شاهد آرم دانشگاه شاهد

برنامه امتحانی دانشکده کشاورزی

قابل توجه دوستان گرامی!

 با نزدیک شدن به انتهای ترم جاری و شروع برنامه ریزی های درسی دانشجویان لازم دیدیم تا برنامه امتحانی دانشکده را برایتان بگذاریم تا از همین امروز شروع به درس خواندن کنید!

                              برنامه امتحاني دانشكده كشاورزي

برای مشاهده برنامه امتحانی در سایز بزرگ  روی ادامه مطلب کلیک کنید.


تبریک امین دانشجویان به دانشجوی دانشکده كشاورزي: (با تاخير)

دوست عزیز، جناب آقاي حامد قرباني موفقيت جنابعالي را در ترجمه كتاب شعر فارسي به زبان ايتاليايي و چاپ آن در كشور ايتاليا  صميمانه تبريك عرض مي كنیم.

اميدواریم كه در زمينه اعتلاي فرهنگ غني ايران زمين بيشتر از پيش گام برداريد.

        حامد قرباني

ادامه نوشته

تبریک روز دانشجو با تاخیر!!!

جشن روز دانشجو امروز در کلاس۴ دانشکده برگزار شد.

سالن مملو از جمعیت مشتاق است و همه چیز برای برپایی یک جشن آبرومند مهیا شده.

تزیینات را نگاهی می اندازم : مترسک، اره، بيل ، كلنگ همه چيز را مي توان به هم ربط داد به جز بادكنك هاي قلبي شكل را كه نه به مراسم و نه به هر چيز ديگري هيچ ربطي نداشت.

مجري هاي جشن هشتاد و پنجي (زراعت) هستند :

" آقاي فرهاد موحدي" و "خانم فاطمه فراهاني(زوج هنري تقريبا برابري بودند!!!)

همه خوشحالند. سانديس ميخورند با كيك و شيريني.

يكي از آن وسط داد مي زند و به من مي گويد:"ميخوامت" . كساني كه مي شنوند نگاهم ميكنندمن هم شرمندگي ام را از داشتن چنين خاطرخواهي يك جوري بهشان اعلام مي كنم.

مجري برنامه دكتر ترابي را براي سخنراني دعوت مي كند. دوباره صحبت هاي هميشگي را براي دانشجويان شروع ميكند ولي اين بار با پايان هر جمله تشويق مي شود.

با ورود دكتر قنبري همه تشويقش مي كنند او محبوب تر از قبل شده ، با نگاه تعقيبش مي كنم رديف دوم يك صندلي خالي براي خودش دست و پا مي كند.

نگاهي به رديف اول مي اندازم مديران گروهها و بعضي از اساتيد هستند ولي جاي مهندس خانقلي خالي است با خودم مي گويم نكند افسرده شده باشد.

به شاگرد اول ها جايزه مي خواهند بدهند، اول از گروه زراعت شروع مي شود.

به ترين ها جايزه مي دهند، اگربچه هاي زراعت ۸۵ نبودند دانشكده هيچ "تريني" نداشت.

مسابقه " تشخيص هويت" برگزار مي شود و دوباره زراعت ۸۵ همه چيز را به نفع خود مي كند.


 يكي از بچه ها خبر از وقوع يك اشتباه در تبليغات جشن مي دهد، مي گفت بايد در تبليغات نوشته مي شد:

جشن زراعت ۸۵

از اين طرفه

تاثیر شوری خاک بر جوانه زنی

  از مهمترین عوامل محدود کننده ای که بهره برداری از اراضی را با مشکل مواجه می کند شوری خاک است اولین اثار شوری بر روی رشد گیاهان در مزارع با ظهور علامت عدم یکنواختی در جوانه زدن و رشد آغازی بذر، مشخص می شود ، طوری که در سطح مزرعه بخش های عاری از گیاه یا با گیاه ضعیف در حال انقراض ،به طور پراکنده به چشم می خورد.

افزایش مقدار نمک ها در خاک باعث می شود که گیاهان رشد کافی نداشته و رنگ سبز تیره مایل به آبی به خود  بگیرند(1)

تحمل گیاهان نسبت به شوری نه تنها در بین گونه های مختلف کاملا متغیر است بلکه در هر گیاه وتحت هر شرایط محیطی نیز تغییر می کند. تحمل یک گیاه نسبت به شوری با یکی از معیار های زیر بررسی می شود :

1 ) توانایی گیاه در زنده ماندن در خاک شور.

2 ) رشد و یا عمل کرد مطلق گیاه.

3 ) رشد یا عملکرد نسبی گیاه در یک خاک شور و مقایسه با رشد همان گیاه در یک خاک غیر شور.

تنش شوری در تمامی مراحل رشد بر گیاه اثر گذار است ولی ممکن است حساسیت گیاه در یک مرحله از رشد نسبت به مرحله ی دیگر متفاوت باشد.

در مرحله ی جوانه زنی که به عقیده ی بسیاری از محققین حساسترین مرحله به تنش شوری محسوب می شود ، تحمل گیاه فقط از روی زنده ماندن جوانه ها و یا به اصطلاح درصد سبز شدن بذور سنجیده می شود (2) به عبارتی دیگر تنش شوری باعث تغییر در مقادیر درصد جوانه زنی گیاه (GP) ، سرعت جوانه زنی ( GR ) وضریب سرعت جوانه زنی ( CVG ) می شود که معمولا مقدار این تغییر به صورت کاهشی است و به عبارتی شوری باعث کاهش مقادیر گفته شده و در نتیجه کاهش و غیر یکنواختی جوانه زنی بذور می گردد.( 3 )

در مراحل پس از جوانه زنی نیز می توان معیار بررسی تنش شوری را کاهش عملکرد گیاه دانست.

نکته بسیار مهم دیگری که باید در مورد شوری متذکر شد آن است که میزان شوری در مناطق خشک و نیمه خشک و تاثیر آن بر گیاه در این مناطق در مقایسه با مناطق مرطوب بیشتر به چشم می خورد.از طرفی بذور کاشته شده معمولا در لایه ی سطحی خاک قرار دارند که شوری خاک قرار دارند که شوری خاک در این منطقه به مراتب بیشتر از لایه های عمیق تر خاک است.

از این رو با توجه به قرار گیری کشور ایران در منطقه خشک و نیمه خشک و مشکل شوری عمده ی خاک های اراضی کشور ، در صدد بر آمدیم تا اثر تیمار های مختلف شوری را بر جوانه زنی بذور سه رقم گندم مورد برسی قرار دهیم و در نهایت  این واریته ها را به مقادیر مختلف شوری در مرحله ی جوانه زنی برسی کنیم.



منابع :

  1- الیاس آذر ،ج .1381 . اصلاح خاکهای شور و سدیمی ( مدیریت آب و خاک ) - انتشارات جهاد دانشگاهی .

2- علی زاده ، ا . 1383 . رابطه آب و خاک و گیاه . چاپ چهارم - انتشارات دانشگاه امام رضا (ع)

3- زینلی ، ا ، ا .سلطانی ، س . گالشی ، 1381 ، واکنش اجزای جوانه زنی بذر به تنش شوری در کلزا ، مجله علوم کشاورزی ایران ، جلد 33 ، شماره 1.

 

همه تیر ها مهندس خانقلی را نشانه رفته بودند.

 دیروز جلسه گروه باغبانی با نگاهی بر عملکرد مدیر این گروه جناب مهندس خانقلی بود. دانشجویان باغبانی از ورودی 83 تا 87 در یک طرف سالن حضور داشتند و دکتر ترابی ، مهندس خانقلی و دکتر قنبری در طرف دیگر. در این میان تنها حامی مهندس خانقلی دکتر ترابی بود که در این جلسه علاوه بر سمت قضاوت ، وکالت هم در دستور کار خود قرار داده بود.

بعد از ایرادات فراوانی  که به عملکرد مهندس وارد آمده بود جلسه کم کم از سیر منطقی اش داشت خارج می شد حتی تا جایی پیش رفت که مهندس با عصبانیت از سر جایش بلند شد که در این مبان دکتر ترابی مانع از ایجاد تشنج در جلسه می شود.

 khangholi


نامه ی " امین " به مهندس خانقلی :

 استاد خانقلی؛ سلام علیکم.

خسته نباشید!

دیروز مطمئنا یکی از خسته کننده ترین و درد ناک ترین لحظات برای یک استاد می تواند باشد.

می توانم درک کنم  فردی راکه در یک جمع به شخصیتش حمله شود ؟

می توانم احساس کنم لحظه ای را که دانشجویت در برابر چشمانت به تو بی احترامی می کند؟

می توانم ...

 ولی نمی توانم درک کنم لحظاتی  را که پس از پایان این جلسه بیرون رفتی و به یاد روزهایی افتادی که با همین بچه ها به بازدید های علمی می رفتید و با هم آنقدر دوست بودید که بعضی هاشان را با نام کوچک صدا می زدی.

عجب لحظات درد ناکی است.

دیدی مهندس ! همه چیز به خاطر یک مدرک ناقابل بود... همه چیز ...تمام بی احترامی ها ...تمام نارفیقی ها ....

می دانی ! کردان ( وزیر کشور ) هم به خاطر نداشتن مدرک آن بلا ها سرش آمد دیگر .

مگر این مدرک چیست که اگر داشته باشی تمام کارهای غلط  و نکرده ات درست و تمام و کمال پنداشته می شود و نداشته باشیش هر چند کار درستی انچام دهی اگر غلط به حساب نیاورندش، اصلا کار خاصی نبوده است.

 اصلا بگذار از یک دریچه دیگر با هم به ماجرا نگاه کنیم :

مهندس خانقلی عزیز ، استاد گرامی ، راستش را بخواهی همه اش هم تقصیر دانشجو ها نیست، خودت هم کم مقصر نبودی ها. وقتی می دانی با دو سال بیشتر درس خواندن می توانی آنچنان با خیال راحت به صندلی های بزرگ تکیه بزنی طوری که هیچ قدرتی نتواند خاطرت را مشوش کند، چرا نخواندی؟

می دانم اصلا همه اش به خاطر مرگ بی موقع آن قوم و خویشت بود . بچه ها می گفتند پدر خانمت بوده ؟! هر که بوده مهم نیست ، مهم این است که بد موقع فوت کرده . قبول داری ؟ اگر او این موقع از سال فوت نکرده بود الان تو در "مالزی" دنبال کپی کردن جزوات دکترا بودی!؟

  راستی مهندس خانقلی ؛ ما را هم در غمت شریک بدان.

سالروز ازدواج حضرت علي (ع) و حضرت فاطمه(س) مبارک

ثم دعا فاطمة و أخذها فوضعها في يد عليّ

 و قال بارک الله لک في ابنة رسو الله

يا عليّ  انعم الزّوج فاطمه و يا فاطمة إنعم البعل عليّ

پيامبر اکرم (ص) حضرت فاطمه (س) را فراخواند و دست وي را گرفته، در دست حضرت علي(ع) نهاده و فرمودند : خداوند اين ازدواج را با دختر رسول الله بر تو مبارک گرداند، اي علي! فاطمه نيکو همسري است و اي فاطمه علي نيکو شوهري است.                                                      البحارالانوار جلد 43

امشب علي محو رخ صديقه اطهر شده
امشب به بيت فاطمه حمد و ثنا گستر شده
امشب شب آمرزش خلق از سوي داور شده
زيرا اميرالمومنين داماد پيغمبر شده  

ساخت نشاسته در آندوسپرم غلات

خلاصه:

طریقه سنتز نشاسته در آندوسپرم غلات منحصربه فرداست وایزوفرم هایی از آنزیم مورد نیاز است که در سایر بافتهای غلات یا دیگر گیاهان وجود ندارد. تحقیقات جدیدی که روی ایزوفرم های آنزیم صورت گرفته اطلاعات ما را درباره ساخت و تجزیه زنجیره خطی و انشعابات افزایش داده است. توسط آنالیزهای ژنتیکی مدل هایی برای نقش های آنزیم شاخه شکن در تولید نشاسته غلات ارائه شده است. با وجود ابزار آنالیز بیوسنتز نشاسته اطلاعات ما در مورد این روند در غلات افزایش یافته است. یکی از این موارد تعیین توالی ژنوم برنج است.

مقدمه

غلات نشاسته را به عنوان یک ذخیره انرژی انباشته می کنند. این نشاسته به عنوان ترکیب کربوهیدرات ابتدایی در رژیم های غذایی بشر ودام به کار می رود و همچنین دارای کاربردهای صنعتی زیادی می باشد. نشاسته دو همو موپلی مر D – گلوکز دارد شامل آمیلوز و آمیلوپکتین. آمیلوزیک مولکول خطی است که واحد های گلوکوزیلی از طریق پیوندالفا1و4 به هم متصل می شوند. آمیلو پکتین پلیمر فراوانتر نشاسته است که شامل زنجیرهای خطی با طولهای متفاوت می باشد. تقریباً 5% از واحد های گلوکوزیلی در آمیلوپکتین با پیوند های 1و6 به هم وصلند که همان شاخه های زنجیر می باشند. نحوه قرار گیری شاخه ها بدین صورت است که نواحی با شاخه های بلند و نواحی بدون شاخه یکی در میان قرار می گیرند. زنجیره های خطی می توانند آرایش مارپیچ دوگانه موازی ایجاد کنند این نوع آرایش پاسخی به طبیعت کریستالی دانه های نشاسته است که بسته بندی واحد های گلوکوز را باعث می شود. دو نوع ساختار کریستالی در آمیلوپکتین دیده می شود: نوع A  و نوع B   که تفاوت این دو در جهت چرخش زنجیره های کوتاه آمیلوپکتین است. نشاسته غلات وحشی 100% از نوع A می باشند که در این دابل هلیکس مقدار کمی باند های آبی وجود دارد. این مقاله شامل بررسی فعالیتهای آنزیمهای ADP– گلوکز پیروفسفریلاز، سازنده نشاسته ، آنزیم شاخه ساز و آنزیم شاخه شکن است وبر خصوصیات بیوشیمیایی و آنالیزهای بیان ژن آنها متمرکز شده است . وانگتهی به واسطه تعیین توالی ژنوم برنج ودر نتیجه دسترسی به توالی بازهای ژنوم بررسی طریقه سنتز نشاسته در غلات آمکان پذیر است.

 حضور منحصر به فرد AGP خارج پلاستیدی در آندوسپرم غلات

عمل کاتالنزوری AGP یعنی ADP  گلوکز پیروفسفریلاز اولین واکنش در سنتز نشاسته می باشد که ADP گلوکز یعنی بخشنده گلوکز فعال را تولید می کند. AGP  شامل  دو زیر واحد بزرگ و دوزیر واحد کوچک است که هر کدام باژنهای مشخص کد می شود. این آنزیم در آندوسپرم غلات بیشتر خارج پلاستیدی (%95-%85 سیتوزولی ) می باشد اما در سایر بافتهای غلات و در تمام بافتهای گیاهان دیگر درون پلاستیدی است. مطالعات جدید نشان می دهد که اشکال پلاستیدی و سیتوسولی AGP توسط ژنهای کد می شود کد در اندوسپرم های غلات وجود دارد. توالی ژن های کد کننده زیر واحد کوچک در تک لپه ای ها و دولپه ای های مختلف اصولاً در اگزون 1 تفاوت دارند. دراندوسپرم غلات ADP – گلوکز ساخته شده در سیتو سول از طریق یک پروتئین کوچک درونی به پلاستید انتقال می یابد.نحوه این انتقال شبیه به  جابجایی AMP می باشد. تمرکز بالای سیتوسولی AGP در آندوسپرم غلات نشان دهنده شرکت مقدار زیادی کربن در سنتزنشاسته است که البته وقتی که سوکروزفراوان می باشد. در گیاهانی که AGP پلاستیدی دارند راه تبدیل سوکروز به نشاسته شامل نفوذ هگزور فسفات به داخل پلاستید است که همچنین می تواند در راههای متابولیکی دیگر نیز استفاده شود. اما در غلات ADP – گلوکز ورودی به پلاستید فقط صرف ساخت نشاسته می شود و وارد سایر راههای متابولکی درون پلاستید نمی شود. در آندوسپرم غلات 3- فسفوگلیسرات اثر مثبت واورتوفسفات اثر منفی در تنظیم AGP دارد . در سایر بافتهای گیاهی نیز این نوع تنظیم وجود دارد. بررسی و آنالیز در تعداد کمی از گندم های ترانژنیک نشان می دهد تنظیم AGP در آندوسپرم غلات نسبت به سایر ارگان ها مثل برگ ها اهمیت کمتری دارد. چرا که اولا مشخص شدهAGP  در آندوسپرم غلات حساسیت کمتری به 3 ففوگلیسرات و اورتوفسفات دارد.  وثانیاً AGP درآندوسپرم غلات نسبت به واکنشهای اکسایش  و کاهش تقریباً غیر حساس است بر خلاف  AGP در غده های سیب زمینی که ماده اساسی واکنشهای ردوکس است.

 ایزوفرم های آنزیم سازنده نشاسته نقش های منحصر به فردی در سنتز نشاسته دارند.

 SSs یعنی آنزیم سازنده نشاسته AGP – گلوکز را برای طویل کردن زنجیره های خطی با ایجاد پیوند های 4و1 استفاده می کند. آندوسپرم غلات حداقل دارای پنج ایزوفرم از SSs می باشد که بر اساس توالی DNA کد کننده خود شناخته می شوند. نامگذاری چهار ایزوفرم آن به عنوان صورت می باشد: SSI  ،b SSIIَ  SSIIa ،  SSIII که به نظر می رسد دارای نقش خاصی در سنتز آمیلوپلکتین می باشند .  GBSSIایزوفرم با باندگرانوالی توسط ژن waxy ((wx در غلات کد می شود که نقش آن طویل کردن آمیلوز می باشد. در موتان های wx نشاسته فقط دارای آمیلوپکتن است وآمیلوز ندارد. آنالیزهای جدید در  tritcum monococcum  که یک گندم دیپلوئید است نشان می دهد محتوای آمیلوز ممکن است تحت تأثیر فاکتور های غیر از  GBSSI باشد .  مدارک جدید نشان می دهد که فاکتور های تنظیم کننده شامل مالتویا الیگوساکاریدهایی کوچک به عنوان آغازگر و یا ADP- گلوکز به عنوان سوبسترامی باشند. تعدادی موتان های WX در جو مقدار کمی آمیلوز آندوسپرمی را می سازند. مطالعه آندوسپرم جو نشان می دهد که مثل  گندم دوGBSS دارد. ایزوفرم های جوI GBSS می باشد که 5/96% شبیه به     GBSSIIگندم و 3/65% شبیه به GBSSI جو می باشد . در گندم این ایزوفرم دوم در آندوسپرم بیان نمی شوند ولی در بافتهایی مثل پریکارپ که نشاسته موقت تجمع می یابد حضور دارد. برای فهم سنتز نشاسته بررسی نقش های ایزوزیم های  SS محصول لازم است. یک تحقیق جدید روی میل ترکیبی SSI سازنده گلوکان نشان می دهد که تمام ناحیه کربوکسی انتهای آنزیم برای سنتز نشاسته لازم است . با طویل شدن زنجیره خطی سوبسترا میل ترکیبی SSI افزایش می یابدو البته نسبت عکس با ظرفیت کاتالیتیکی آنزیم دارد.

با مطالعه آمیلو پکتین های تغییر یافته  در موتان های SS ذرت مدلی براي تعيين نقشهاي SS ذرت در ايجاد طولهاي متنوع زنجيره آميلو پكتيي بدست آمد. بر طبق اين مدل SSI   اصولاً مسئول سنتز كوتاه ترين زنجيره هاست يعني آنهاي كه درجه پليماسيون (DP) 10 گلوكزيل يا كمتر دارند.

طويل شدن زنجيره هاي بين خوشه ها توسط  SSIIَ  ،  SSIII انجام مي گيرد كه مي تواند مقدمه اي براي شاخه سازي باشد . نقشه ژني صفات كمي واريته هاي برنج japonica و همچنين indica كه نشاسته آنها در خصوصيات ساختاري و عملي تفاوت دارد اين مدل را تأييد مي كنند . آمپلوپكتين واريته  japonica زنجيره هايي با درجه پليمراسيون 10 يا كمتر را خيلي بيشتر از زنجيره هايي با درجه پليمراسيون 13 تا 22 دارد . ثابت شده كه ژن مسئول كد كردن SSIIa روي كروموزوم 6 قرار دارد و عامل اختلاف بين واريته ها مي باشد . SSIIa يك نقش مهم در طويل كردن زنجيره هاي كوتاه با درجه پليمراسيون كمتر از 10 بازي مي كند و در نتيجه توليد زنجيره هاي واسطه اي صورت مي گيرد و فعاليت SSIIa در japonica ممانعت مي شود . در japonica  زنجيره هايي با درجه پليمراسيون 22 – 13 به فرم دابل هليكس مي باشد و كاهش مكرر اين زنجيره ها در japonica ناشي از تفاوت نشاسته بين اين دو واريته مي باشد .

 توزيع ايزوزيم هاي آنزيم شاخه ساز در تعيين ساخار نشاسته

آنزيم شاخه ساز يا BES پيوندهاي 6 و 1 –الفا را با شكستن پيوندهاي 4 و 1 –الفادروني و تحويل دادن انتهاي احيائ كننده آزاد به هيدروكسيل كربن 6 ايجاد مي كنند . دو سري BE داريم ( BEII و BEI ) كد تفاوت آنها به خاطر طول زنجيره هايي است كه در شرايط  In vitroمي سازند . طو.ل زنجيره هاي حاصل از BEII كوتاهتر از زنجيره هاي BEI مي باشد . در غلات دو فرم نزديك به هم از  BEII وجود دارد (BEIIb و BEIIa ) كه اينها نيز در طول زنجيره خود درIn vitro  با هم متفاوتند . BEIIb  زنجيره هاي كوتاهتر از BEIIa  توليد مي كند . الگوهاي بيان ايزوزيم هاي BE   متفاوتند . BEI  و  BEIIa در اندوسپرم و چند بافت ديگر غلات بيان مي شوند . BEIIb فقط در اندوسپرم و بافتهاي توليد مثلي ايجاد مي شود . در برنج بيان BEIIa در 3 روز بعد از گلدهي تشخيص داده مي شود و يا حداكثر 5 تا 7 روز پس از گلدهي مي باشد . BEIIa در اواسط نمو دانه هاي گندم در حد ماكزيم است و ليكن نسخه برداري BEIIa و BEI  ديرتر است چنانچه در برنج7  تا 10 روز بعد از گلدهي اتفاق مي افتد . مدارك خوبي وجود دارد كه نقش هاي ايزوزيم هاي مختلف BE را در سنتز نشاسته آْندوسپرم مشخص مي كند . چنانچه در موتان هاي BEI در ايجاد زنجيره ها اشكالاتي مشاهده مي شود كه نشان مي دهد BEIIa و BEIIb نمي توانند كمبود فعاليت BEI  را جبران كنند . ثانياً ساختار اكپلوپكتيز تغيير يافته درموتان هايي كه BEIIb را ندارند نقش منحصر به فرد اين ايزويم را نشان مي دهد . موتان هاي BEIIb در ذرت و برنج به عنوان (ae) extender - ‘amylose  شناخته مي شوند . كه در اندوسپرم خود افزايش نسبت امیلوز به امیلوپکتین دارند داراي امیلوپكتين با زنجيره هاي طويل مي باشند كه سابقاً با آمیلوز اشتباه مي شده . به علاوه موتان ae در ذرت باعث كاهش 50 درصدي در SSI و حذف فعاليت BEIIb شده است كه اين نشان مي دهد اين دو پروتئين احتمالاً در اين ويوو داراي اثر متقابل هستند . آناليزهاي موتاسيوني ژنهاي BEIIa در ذرت و برنج نشان مي دهد كه كمبود اين ايزويم اثري بر موقعيت نشاسته اند وسپرمي يا ساختار نهايي آمیلوپكتين ندارند بنابراين BEIIa در سنتز آمپلوپكتين آندوسپرم نقش بحراني نداشته و ساير ايزوزيم هاي BE مي توانند غيبت آنرا جبران كنند . يك مدل براي نحوه ترتيب عمل ايزوزيم هاي BE در سه نوعBES ذرت ارائه شده كه نحوه بيان هترولوكوس دارند اين بررسي آنزيم ها به تنهايي يا در حالت تركيبي مي باشد ، اين مدل نشان مي دهد BEII ممكن است قبل از BEI  عمل كند . دو ايزوزيم BEII تكميل ن و گلوكان را انجام مي دهند و همچنين ايجاد شاخه . ولي BEI در اين مورد بي اثر است مگر اينكه BEIIa و BEIIa هر دو حاضر باشند .

 پتانسیل عمل DBE (آنزیم شاخه شكن)

موتاسیون در بسیاری گونه ها نشان می دهد که آنزیم سنتز کننده شامل DBES علاوه بر SSs و BEs می باشد . دو خانواده ی DBE در گیاهان وجود دارد : نوع ايزوآميلاز و نوع پولولاناز که هر دو پیوند های 6و1الفا را هيدروليز می کنند . ولی در نوع سوبسترا با هم تفاوت دارند .

موتاسیون های ذرت و برنج ([su1 ]Sugary1 ) و موتاسیون جو (isa-1) روی ژن های کد کننده ی DBE نوع ايزو آميلاز اثر می گذارد در نتیجه تجمع یک پلی ساکارید محلول در آب (WSP) کد فيتوگليكوژن نام دارد را باعث می شود و در نتیجه محتوای نشاسته را کاهش می دهد . موتان های SU1 فعالیت نوع پولولانازرا نیز کاهش می دهند . خیلی الل هايsu به خاطر فنوتيپ خود شناخته می شوند . اثرات پلیوتر و پي پپتيد su1 روی سایز آنزیمها مشاهده می شود مخصوصا BEIIa . حضور یک su1 غیر فعال تعدادی از این اثرات حذف می کند . این موضوع نشان می دهد که پلی بيوسنتز su1 دارای دو اثر آنزیمی و غیر آنزیمی است و دیگر اینکه بعضی آنزیمها ی بيوسنتز نشاسته ممکن است در یک کمپلک عمل کنند .

همچنین یافت شده کد مقدار کمی از فعالیت su1 کافی است تا مقدار تقریبا نرمال آميلو پكتين ساخته شود .

جدیداً در جو موتاسیون های DBE نوع ايزوآميلاز اللي (isa1) توضیح داده شده است . موتان های isa1 فيتوگليكوژن و ساختارهای گرانولي ناقص و ابتدایی را می سازند . این گرانولهای موتاسیونی شکل نا منظم و کوچکی دارند و اغلب به صورت ترکیبی در طی یک مرحله ساخته می شوند در صورتیکه در حالت معمول در طی دو مرحله ساخته می شوند . مدارک برای شناخت نقش بيوسنتزي  ایزوآمیلاز از الگو یا بیان iso1 بدست می آید ، در ارتولوگ گندم  این CDNA در بالاترین حد در دانه های گندم در حال رشد وجود دارد ولی در دانه  های بالغ ابداً وجود ندارد . آنزیم پولولاناز که zpu1 در ذرت نام دارد در تجزیه نشاسته ی آندوسپرم شرکت می کند و این همپوشانی فعالیتش را با DBE نشان می دهد . خصوصیات بیوشیمیایی zpu1 نشان می دهد که این آنزیم بر انتها عمل می کند و فقط شاخه های کوچک زنجیر را می شکند و این کار را با واکنش های اكسايش و کاهش انجام می دهد و بدین ترتیب از تجمع غلظت بالای قند جلوگیری می کند . در اثر موتاسیون های su1 تجمع قند اتفاق می افتد و این به خاطر کاهش ثانویه پولولاناز در موتاسیون می باشد .

اگر چه موتاسیون هایی که نقص های DBE نوع ایزومیلاز را باعث می شوند اثراتی روی سنتز نشاسته دارند ولی نقش دقیق ایزوآمیلار و پولولاناز (دو نوع DBES) در سنتز نشاسته شناخته نشده اند .

چندانا ليز مدل عمل DBE را در سنتز نشاسته و تجمع فیتوگليكوژن نشان می دهد . مدل آرایش گلوكان نشان می دهد کد DBEs مستقیماً در سنتز آمیلوپکتیز شرکت می کندشاخه های منتخب حذف می شوند. بنابراین DBE در نگهداری ساختار خوشه ای آمیلوپکتیز ، پيچش زنجیره های خطی و زنجیره های در حال رشد و کریستالی کردن سطح گرانولها نقش دارد . مشاهدات جدید در مورد حضور تعدادی زنجیره های کوتاه روی سطح گرانولهای پیش رس کد یک ساختار واسط می باشد این مدل را تائید می کند . ولی نقش مستقیم در ایجاد استحکام ندارد .

یک مدل نیز متناوباً نشان می دهد DBEs محلول را از استروما حذف می کند و بدین طریق سوستراي کد با باند های SS و BE رقابت می کند را کنار می زندئ . نقص DBE تجمع WSP را ایجاد می کند . مشاهده افزایش تعداد گرانول در موتان های DBE نوع ایزوآمیلاز با تولید گرانولهای در حال تشکیل از WSP توضیح داده می شود با صرفنظر از منشاء گلوکان محلول متناوباً اين اطلاعات عمل DBES را در تخریب یک آغازگر خاص برای پیش سازی گرانول تائید می کنند .

تعدیل پروتئین هایی كيناز پتانسیل تنظیم بیوسنتز نشاسته را دارند .

اطلاعات كمي در مورد فاکتورهایی كه بیوسنتز نشاسته را تنظیم می کنند وجود دارد . مطالعات جدید نشان می دهد تنظیم و تعدیل در رابطه با پروتئین ها صورت می گیری . با کاهش فعالیت SPK كد یک كيناز پروتئینی وابسته به کلسیم است در اندوسپرم برنج در حال نمو محتوای نشاسته کاهش می یابد و محتوای سوکروز دانه ها افزایش می یابد . SPK یعنی فسفريلازسوكروز سنتتاز  آنزیمی است  که سوستبرارا برای AGP مهیا می کند و بنا بر اين ممکن است SS را تنظیم کند .

برای بعضی آنزیمها تنظیم فعالیت دو مرحله ای است . شامل فسفر يلاسيون پروتئین و به دنبال آن شکل گرفتن و ایجاد کمپلکس با پروتئین های 3-3-14 . کاهش تجمع پروتئین های مربوط به گرانول یک افزایش در تجمع نشاسته را ایجاد می کند . احتمال می دهند که این SSIII است که باندهای 3-3-14 دارد و فسفر يلاسيون و باند های 3-3-14 برای SSIII غیر فعال به کار می روند .

نحوه تنظیم آنزیمهای بيوسنتزي نشاسته با اندازه گیری عکس العمل پروتئین با پروتئین خاص شناسایی شده است . بعضی از این عکس العمل ها در هنگام افزایش فنوتیپ های جدا گانه در موتان های دابل نسبت به موتان های تکی در ذرت مشاهده شده است . علاوه بر این آنالیز بیوشیمایی اثر موتاسیون های آنزیمهای پليوتروپيك مثل مشاهده ی کاهش در فعالیت SSI در دانه های برنج این فرضيه را تائید می کند .

آنالیزهای جدید در آرایش فعالیتهای آنزیم های موثر در متابوسیم نشاسته اثر موتان های su1 و zpu1 را روی فعالیت BEIIa در مغز دانه ی ذرت در حال نمو نشان می دهد کاهش کامل فعالیت BEIIa مشاهده می شود ولی تغییری در اندازه و پیوندهای آن دیده نمی شود پس این تغییر در عماکرد ناشی از عکس العمل با DBEs می باشد .

نتیجه گیری و هدف های آینده

آگاهی ما از ساخت نشاسته در آندوسپوم غلات با بررسی عمل خاص ایزوفوم های آنزیمهای موثر افزایش یافته است . یک فرم سیتوزولی AGP که منحصر به فرد است ممکن است در غلات مقدار بیشتری کربن را در سنتز نشاسته آماده کند . نقش هایی برای SSI و SSIIa و هر سه BES در تعیین طول زنجیره و محل شاخه ها پیشنهاد شده است . اثرات پلیوتروپی موتان های BE و DBE آنالیزها را پیچیده کرده و فزضیه هایی راجع به عمل آنها ارائه داده است . وسائلی برای آنالیزهای ژنوم ساخت نشاسته در آندوسپوم غلات در دسترس هستند . مقایسات ژنومي اجزاء سازنده نشاسته را در بین همه گونه ها ی گیاهی از آنهایی که منحصر به فردند تاغلات مشخص می کند و همچنین اجزائی از آن راكدبين گونه های غلات متفاوتند شناسایی می کند . در واقع اینها مدرکی هستند برای توضیح تفاوت گونه ها در اندازه و شکل نشاسته و پتانسیلی برای پیشرفت بیو تکنولوژی به حساب می آیند . نقشه ژنومي برنج شناختی از خصوصیات سایر غلات ایجاد می کند چرا که بر پایه ژنوم گسترده و توالی ژنهاست و بدین ترتیب می توان الگوهای بیان پروتئین و سطح نسخه بر داری را آزمایش کرد . جدیداً پروموتورهای فراگیر در برنج بررسی شده کد در راههای متابوسیکی مختلف بیان ژن را تنظیم می کنند . این بررسی ها نشان می دهد ایزو فرم های AGP  با دو زیر واحد کوچک در برگ ها و بذور معمولی هستند . ایزوفرم ها با دو زیر واحد بزرگ مخصوص بذرند و ایزوفرم ها با سه زیر واحد بزرگ در برگ ها وجود دارند .

مطالعه بعدی شامل یک آنالیز کوچک بیان ژن در اندوسپوم های در حال نمو ذرت در پاسخ به موتاسیون su1 می باشد . تفاوتهای کمی بین وحشی و نوع موتالسیون مشاهده شد . که یافته های قبلی مبتنی بر اثرات پلیوتروپی su1 در بعد از نسخه برداری را تائید کرد

با تمركز روي عکس العمل پروتئین ها و آنالیزهای سنتز نشاسته و تعییرات آتي رراه ما را می کند . مثلاً مطالعه عمیق ژن شناسی درلوکوس Wx در برنج یا مطالعه جامع در مورد منشاء نوکئلوتیدی در راه سنتز نشاسته ذرت . هر دو این مطلعات نشان می دهد که کیفیت نشاسته به میزان زیادی وابسته به نقش ژن های كد کننده است . افزایش دسترسی به منابع بیوانفورماتیک فهم بیشتر نحوه ساخت نشاسنه در آندوسپرم غلات را تعیین می کند

سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحد (فائو) نسبت به شیوع قارچ خطرناک در مزارع گندم کشورمان هشدار داد.

 
به گزارش ایانا ، فائو در گزارشی با بیان این که قارچهای خطرناکی از شرق آفریقا به سمت خاورمیانه در حرکت هستند، آورده است: نمونه‌ جدید و کشنده این نوع قارچ در بخشهایی از ایران که کشت گندم در آن زیاد است، مشاهده شده است.
این قارچها قادر هستند با ویرانی تمامی زمینهای زیر کشت به تولید گندم صدمه بسیار زیادی وارد کنند.
کارشناسان فائو معتقدند که کشورهای مستقر در شرق ایران همچون افغانستان، هند، پاکستان، ترکمنستان، ازبکستان و قزاقستان که از تولیدکنندگان عمده گندم هستند، توسط این قارچها تهدید می‌شوند و باید بسیار هوشیار باشند.

                   3
تخمین زده شده که در حدود ۸۰ درصد از کل زمینهای تحت کشت گونه‌های مختلف گندم در آسیا و آفریقا در برابر زنگ گندم آسیب‌پذیر است.
گفتنی است که هاگهای زنگ گندم اغلب توسط باد به مسافتهای طولانی برده می‌شود و حتی از یک قاره به قاره‌ دیگر نیز انتقال می‌یابند.
مدیربخش محافظت و تولید گیاه فائو در این باره گفت: کشف قارچهای زنگ گندم در کشوری چون ایران نگران‌کننده است.


شیواجی پاندی تصریح کرد: این قارچها به سرعت در حال انتشارند و می‌توانند تولید گندم در کشورهای آسیب‌پذیر را به شدت کاهش دهند. کشورهای متاثر و جوامع بین‌المللی باید از تحت کنترل بودن شیوع این قارچها اطمینان یابند و با این اقدام از افزایش بهای مواد غذایی که در زمان خاضر سیر صعودی دارد، جلوگیری کنند.
در گزارش فائو آمده که مقامات دولتی ایران به این سازمان اطلاع داده‌اند که قارچهای مذکور در برخی از مناطق در بروجرد و همدان - واقع در غرب ایران - تشخیص داده شده و آزمایشها نیز حضور این قارچ‌ها را تایید کرده‌اند.

                           
بنا بر این گزارش، ایران به فائو اعلام کرده است که ظرفیت تحقیقاتی خود را به منظور مواجهه با این خطر و نیز توسعه گونه‌های جدید گندم مقاوم و به این بیماری، توسعه خواهد داد.
قارچهای زنگ ‌گندم برای اولین بار طی سال ۱۹۹۹ در اوگاندام کشف شد و به همین رو UG99 نام گرفت.

قیمه هایی که بوی قرمه سبزی می دهند!!!!!

شنبه مورخ  ۲ / ۹ /۸۷  غذای سلف قیمه بود ولی نه مثل قبل این بار قیمه ی مخصوص سر آشپز ...

همه ی بچه ها از این وضع ناراحت بودند تا این که آقای خدابنده لو (مهندس) به همراه دو تا همراه که اتفاقا هر دو زن بودند وارد سلف شدند تا به موضوع رسیدگی کنند .

 

همه ی بچه ها (حدود ۲۰۰ نفر)  به اتفاق با هم می گفتند که این غذا بو میدهد ولی مهندس و همراهانش می گفتند: " نه خیلی هم عادی و خوب است . و هر کدامشان یک قاشق از غذا را می خوردند."

 

آنجا بود که یاد این داستانک افتادم :

روزی مرد دیوانه ای اتوبانی را خلاف جهت ماشین های دیگر طی می کرد از رادیو می شنود: « که یک دیوانه اتوبان را بر خلاف دیگران حرکت می کند و...»

مرد دیوانه که خود را عاقل تر از همه می پنداشت با خودش می گوید :« این جا که یک دیوانه نیست این همه دیوانه اتوبان را دارد خلاف می آید »

این را هم بگویم که آخرش آن مرد ( مهندس ) تصمیم گرفت که از حلال مشکلات سلف استفاده کند :

 تن ماهی